Gustawa Sandberg 

(f Gustava Sandelius 5/3 1788, d 24/10 1861) 

Målmedvetenhet, affärssinne och skinn på näsan präglade den kvinna som vid skilsmässan från sin otrogne make år 1835 tog över det skuldtyngda Sandbergska bryggeriet. Fast besluten att så snabbt som möjligt bli skuldfri och att utveckla verksamheten. Gustawa Sandberg var namnet och det lät höras om sig när det begav sig runt mitten av 1800-talet i småstaden Västervik.

Vid den här tiden var det ovanligt att kvinnor fick driva verksamhet, inte desto mindre om man var frånskild. Den självständiga entreprenören Gustawa skrev sig därför som ”enkefru” och fick de rättigheter som krävdes. På några år inte bara vände Gustawa på siffrorna utan utvidgade även sin verksamhet och konkurrera de ut de andra större bryggerierna. Hon sålde sina fyra sorters öl och andra drycker runt om i staden. Ibland såg man Gustawas ölannonser i den lokala tidningen och då alltid med orden ”Godt dricka”.  

När det nybyggda Stadshotellet stod klart 1845 flyttade Stadskällaren och gästgiveriet, som låg i Gustawa Sandbergs fastighet på Storgatan 2, tvärs över gatan och in till oss på Storgatan 3. Från början tänkt som ett landshövdingsresidens blev Västerviks Stadshotell omtalat som landets modernaste landsortshotell. Västervikarna var mäkta stolta över den vältilltagna och påkostade byggnaden som inte hade sin like i staden på denna tid. Här möttes stadens borgerskap och tillresta resenärer från hela världen. Historierna om vad som försiggick är många – och ölen från det Sandbergska bryggeriet flödade ned i de törstande struparna.
1861 mördades Gustawa brutalt av en full dräng, Carl Edler, som Gustawa hade avskedat från bryggeriet. Edler tog sig in i Gustawas sovrum och slog ihjäl både henne och hennes piga Carin med en eldtång. Han ficklivstids fängelse för de båda morden.

Gustawa drev sin rörelse med ett utomordentligt gott resultat. Alla pengar hon kunde avvara investerade hon i fastigheter eller lånade ut, och hennes förmögenhet var avsevärd vid hennes bortgång. Pengarna har gjort mycket gott i Västervik och än idag ser vi spår av Gustawas framfart här i Västervik. Till exempel så tillkom det vackra nygotiska gjutjärnsstaketet som omsluter den gamla kyrkogården genom medel från den Sandbergska donationen. På kyrkogården kan du även besöka Gustawas grav.

Gustawas Kök & Bar

På dagens Gustawas Kök & Bar kliver du rakt in i en modern tappning av bryggaränkan Gustawa Sandbergs hem i Västervik någon gång runt 1830 – 1860. Liksom Gustawa själv var, är vårt kök modernt och nytänkande. Vi har hämtat inspiration från alla de handelsresande, sjömän och rockartister som har besökt oss genom tiderna och blandat smaker från olika matkulturer. Crossover cooking ut i fingerspetsarna! Våra lokala leverantörer står för många av råvarorna och om inte vår nutida handelsresande Lucas har hämtat en fin Pata Negra eller något annat gott i sin hemby i Spanien så är det du har på tallriken svenskt.

På samma sätt som drycken var viktig för Gustawa så är den det för oss. Tänk att vi kan välja fritt mellan så otroligt många spännandeölsorter, viner från när och fjärran och ett glas perfekt kyld champagne idag! Vi har förärats Fyra Klasar av Munskänkarna, deras förnämsta utmärkelse, för vårt arbete med drycker. Tillsammans med det lokala Figeholms Bryggeri har vi tagit fram Gustawas Lager, en öl som vi tror att Gustawa hade varit stolt över om hon hade fått smaka.

Gustawa var en spännande kvinna i sin tid. Hon var inte bara målmedveten och självständig utan hade även glimten i ögat, precis som vi. Vi vill att det ska vara roligt att gå på krogen! Och självklart serveras här Godt Dricka. 
 
Summa: ...kr
BWH(SM) hotels are independently owned and operated. ©2024 Best Western International, Inc.
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.